Dagsavisen teateranmeldelse: “Fuglane” Modige valg og kraftfull Mattis

Hvem hadde trodd at Tarjei Vesaas kunne være så morsom?

Dagsavisen 21.01.19

Tarjei Vesaas’ «Fuglane» er ett av norsk litteraturs moderne storverk. Fortsatt får skoleelever og studenter med seg i bagasjen denne minimalistiske men samtidige sterkt bevegende fortellingen om Mattis, han som er så annerledes enn de andre i bygda, som bor sammen med søsteren Hege fordi han ikke er i stand til å gjøre lønnet arbeid, men som kan snakke med rugder og leser omgivelsene som symboler. Tusten Mattis. Poeten Mattis som ingen forstår.

Lasse Kolsrud, som har dramatisert og regissert «Fuglane» for Riksteatret nå, sier i forestillingens program at Det Norske Teatrets legendariske «Fuglane»-oppsetning fra 1997 lenge stod i veien for at han kunne realisere sin drøm om å gjøre det samme. Vi er nok mange som husker DNTs forestilling som en stor teateropplevelse med sin stramme, hvite minimalisme, Nils Sletta som en uforglemmelig Mattis og ikke minst en mengde fluesopp som ble droppet ned på scenen midt i det stillfarende dramaet. Kolsrud har selvsagt ikke ønsket å kopiere, og det gjør han heller ikke, selv om man helt i starten kan få bange mistanker i møte med den svært enkle, rektangulære scenografien. Men Kolsrud har tatt sine egne grep om stoffet som gjør at vi ser historien om Hege og Mattis med andre øyne enn vi kanskje tradisjonelt har gjort. Her løftes frem nye sider, særlig ved Mattis, som absolutt er velkomne.

Les hele artikkelen på Dagsavisen.no