RAS-sjefen vil gjøre det enklere å være dansekunstner i Norge

Runa Norheim overtar som sjef for Regional Arena for Samtidsdans (RAS)

Aftenbladet.no -publisert 4. 02.19 - Stella Marie Breivik

I 2006 forlot Runa Norheim (31) Hommersåk og Stavanger.

– Forbanna drittby, jeg kommer aldri tilbake, tenkte hun som 18-åring.

Nå er hun tilbake.

Etter flere år som frilanskunstner skal Norheim nå ta for seg dansen og kulturbyene Stavanger og Sandnes.

En politisk vilje

Hun har siden 2006 holdt seg unna Stavanger.

Utdannelsen tok hun i Fredrikstad og i Stockholm, etter det satt hun nesen mot Berlin og København. Det ble to korte måneder i Oslo før jobbutlysningen fra RAS poppet opp.

Hun måtte bare søke.

– Jeg har holdt et øye med RAS lenge, sier hun. - Det er et modig initiativ. Da Stavanger ble kulturhovedstad i 2008 bestemte politikerene at dans skulle være et hovedfokus i de kommende årene. Det betyr at det er en politisk vilje i Rogaland til å satse på dansen, noe som ikke er for vanlig.

Hun har også sett på RAS sine forestillinger da hun har vært hjemme. Det hun har hørt av tilbakemeldinger fra kunstnere, som har presentert forestillinger der, gjør henne optimistisk.

– RAS er et generøst sted å komme til, hvor kunstnere blir lyttet til og hvor hver forestilling blir behandlet på sine egne premisser.
Norheim har aldri vært tilknyttet en institusjon før. Det er derfor mye nytt som dukker opp etter at hun trådte inn i sin nye rolle 1. februar.

Må lære av hverandre

– En av de største utfordringene blir alt jeg ikke vet om ennå, sier hun og ler.

- Jeg har aldri hatt en administrasjonsstilling før. Møter med politikere, papirarbeid og diverse er nytt for meg. Heldigvis har jeg Susanne.

Susanne Viste Bie jobber nå som produsent i RAS. Norheim tror de to kan lære mye av hverandre.

– Det blir rart å plutselig ikke snakke på vegne av seg selv, men på vegne av en intuisjon, sier Norheim.

Les hele artikkelen på aftenbladet.no